Geschiedenis

Aikijujutsu is een Japanse krijgskunst waarvan de basis al meer dan 1000 jaar geleden gelegd werd. Puur fysisch betreft het een krijgskunst die gebruikt maakt van klemmen, worpen, verwurgingen, verdraaiingen en atemi. De technieken werden o.a. ontwikkeld in feodale jujutsuscholen en in zwaardscholen.

Het systeem is gebaseerd op het geen-weerstand-bieden aan de kracht van de tegenstander. De persoon die de techniek uitvoert, tracht controle te krijgen over de aanvaller door de aangeboden energie (de aanval) over te nemen en te gebruiken tegen de aanvaller zelf. Opvallend zijn de circulaire bewegingen en de flexibele geest van de verdediger. Het streven naar een technisch correcte en mentaal beheerste uitvoering, maakt een overmatige gebruik van kracht overbodig.

Aikijujutsu is in essentie een defensieve krijgskunst. Het lichaam en de geest worden getraind om enkel te reageren wanneer het echt niet anders kan. Hoewel men in onze dojo hoofdzakelijk ongewapend traint, wordt wapentraining niet verwaarloosd.

Marc Helsen begon zijn ju-jitsu opleiding in Turnhout bij Frans Maes. Hier werd de stijl Van Haesendonck onderwezen. Ondertussen begon hij ook de stijl aikijujutsu-Kobukai te volgen in Weelde bij sensei Jan Janssens. Momenteel is Marc in het bezit van een 2°dan Aikijujutsu-Kobukai en 4°dan ju-jitsu Stijl Van Haesendonck. Door het plotse overlijden van onze trainer Frans Maes eind 2012, is de oprichting van JJCT ontstaan, dit als eerbetoon om het werk van Frans Maes zo goed mogelijk verder te zetten.

Momenteel zijn we een erkende club met gevestigde waarden, de twee stijlen Aikijujutsu-Kobukai en ju-jitsu Stijl Van Haesendonck worden bij ons door Marc en Geert gebracht.